Acupunctuur

Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en heeft tot doel het lichaam weer in balans te brengen.

In ons lichaam bevinden zich energiebanen (meridianen). In deze meridianen beweegt alle energie zich evenwichtig en harmonieus. Wanneer deze harmonie uit balans gebracht is, geeft dit aanleiding tot pijn en/of ziekte. Door het aanprikken van acupunctuurpunten, gelegen op welbepaalde plaatsen op deze meridianen, kan er invloed uitgeoefend worden op de circulatie van energie, om zodoende het energetisch evenwicht te herstellen.

Het grote voordeel van acupunctuur is dat het de eigen weerstand tegen ziekten vergroot, pijnen vermindert en de psyche kan beïnvloeden.

Een acupunctuurbehandeling kan trouwens perfect gecombineerd worden met een Westerse behandeling.

Consultaties

Tijdens de eerste consultie wordt een energetisch plan opgemaakt volgens de principes van de traditionele Chinese Geneeskunde. Via een aantal vragen wordt een beeld gevormd over de aard van de klacht en de energestische toestand. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de tong en wordt de energetische pols gevoeld.

Daaropvolgend kan gestart worden met een aangepaste behandeling.
Een eerste consultatie duurt ongeveer 1 uur. De volgende behandelingen ongeveer 40 minuten.

Hoe snel er resultaat bereikt wordt, hangt voor een groot deel af van de aard van het probleem.
Algemeen gelden volgende regels:

  • Hoe langer je met een probleem zit, hoe meer behandelingen er nodig zijn om het probleem op te lossen:
    acute klachten zijn vaak sneller te genezen dan chronische.
  • Hoe ernstiger het probleem, hoe meer behandelingen er meestal nodig zijn.
  • De algemene conditie van je lichaam bepaalt hoe snel het lichaam herstelt van ziekte. Hoe beter je weerstand en hoe sterker de energetische toestand van je organen, hoe sneller er reactie op de behandeling zal komen.

Tarieven & terugbetaling

De 1ste behandeling kost 58 euro, elke vervolgbehandeling is 40 euro.

Omdat Kathleen De Cauwer erkend is door EUFOM, de beroepsfederatie van Acupuncturisten in België, zijn er een aantal mutualiteiten die een deel van het betaalde ereloon zullen vergoeden. Hoe deze terugbetaling verloopt, verschilt van mutualiteit tot mutualiteit: informeer bij uw kantoor naar de juiste werkwijze.